Jij als ondernemer, verkoopt of voert diensten uit en vraagt hier geld voor. Dit doe je door een factuur te sturen naar jouw klant. Maar wat als jouw klant maar niet betaalt en je toch écht wel dat geld nodig hebt? Dan is factoring erg zinvol. Door factoring kun jij gelijk jouw geld krijgen. Hoe het werkt en hoe je dat veilig doet, lees je hier!


Wat is factoring?

Factoring is een manier van debiteurenfinanciering en wordt ook vergeleken met debiteurenbeheer uitbesteden. Dat klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar eigenlijk is het best makkelijk. Debiteuren zijn de mensen of organisaties van wie jij nog geld krijgt. Dus bijvoorbeeld een klant waarnaar jij een factuur hebt gestuurd, die zij moeten betalen. Het beheren, onderhouden en oplossen van problemen op dit gebied, wordt debiteurenbeheer genoemd. Wanneer je dit door een professioneel en gespecialiseerd bedrijf zoals thebluefactor.nl laat doen, wordt dat debiteurenbeheer uitbesteden genoemd.

Hoe werkt factoring?

Als je voor debiteurenbeheer uitbesteden kiest, is het belangrijk om een ervaren bedrijf in te schakelen. Bedrijven zoals thebluefactor.nl kunnen jou goed helpen met dit soort zaken. Je neemt contact op met het bedrijf, en laat de facturen zien die jij graag betaald wilt hebben. Als het bedrijf er mee akkoord gaat, kopen ze van jou de factuur over. Jij krijgt dan het geld direct en het bedrijf benadert vervolgens jouw klant. De klant die jouw factuur dus moet betalen, betaalt het nu aan het factoring bedrijf, in plaats van aan jou.

Wat kost factoring?

De kosten van factoring kunnen erg verschillen. Bij welk bedrijf je de debiteurenbeheer uit laat besteden, maakt verschil in hoeveel je kwijt bent. Vaak zijn de kosten een bepaald percentage van het factuurbedrag. Hierbij kun je denken aan percentages van 4 tot 6%, maar ook een percentage van 0,5%. De goedkopere bedrijven maken gebruik van een nieuwere manier en laten het door machines doen, zodat het goedkoper kan.

Is het veilig om debiteurenbeheer uit te besteden?

Misschien vraag je je af of debiteurenbeheer uitbesteden wel veilig is. Bedrijven zoals thebluefactor.nl, zijn gecertificeerd voor factoring en andere vormen van debiteurbeheer. Wanneer je terecht komt bij een betrouwbaar bedrijf, kun je er ook vanuit gaan dat de diensten betrouwbaar worden uitgevoerd. Twijfel je of het bedrijf dat je hebt uitgekozen wel veilig is? Kijk naar reviews en vraag of het bedrijf kan aantonen dat het gecertificeerd is.

Voor en nadelen van debiteurenbeheer uitbesteden

Het grote voordeel van factoring is dat je meteen betaalt krijgt. Je hoeft niet lang te wachten voordat de debiteuren eindelijk betalen. Een ander groot voordeel is dat je geen gedoe meer hebt met onbetaalde facturen. Klanten die moeilijk doen en jouw factuur niet betalen? Bij factoring heb je daar geen last meer van. Jij hebt de factuur namelijk verkocht aan het bedrijf. Als een klant niet betaalt, lost het factoring bedrijf dat op. Zodra je de factuur hebt verkocht, zijn alle lasten niet meer jouw probleem.

Deze diensten zijn echter niet gratis. Dit is ook meteen het enige nadeel van factoring: er wordt wel gevraagd om een percentage. Daar tegenover staat ook dat je een dienst terugkrijgt. Daarnaast wordt factoring wel steeds voordeliger, omdat het steeds meer geautomatiseerd wordt.