Welke collectieve kortingen leveren iets op voor ondernemers.


Kortingen en prijsvergelijkingen: advertenties voor consumenten staan er vol mee. Want we betalen niet graag te veel. Maar ook als ondernemer wil je verstandig met uitgaven omgaan. Zaken als energie, verzekeringen en kantoorartikelen moeten toch betaald worden, dus dan uiteraard het liefst zo voordelig mogelijk. Maar zijn al die kortingen wel echt interessant of lijkt het mooier dan het is? Kortom: wat levert collectief voordeel op?

Via een lidmaatschap bij een branchevereniging, inkooporganisatie of stichting voor ondernemers kunnen ondernemers eenvoudig profiteren van ledenkortingen. “Vooral voor kleine bedrijven en zelfstandige ondernemers is dit aantrekkelijk, gezien zij zo voordeliger in kunnen kopen dan op zichzelf,” aldus Johan Marrink, directeur van Stichting ZZP Nederland. “Daarnaast bieden veel van dit soort organisaties hulp op het gebied van ondernemen en behartigen ze de belangen.“ Als grotere groep ondernemers staat je natuurlijk sterker, dus maak gebruik van de kracht van massa.

Verleiden met hoge kortingen

Een voorbeeld van een interessant product via collectieve ledenkorting zijn verzekeringen, waaronder zorgverzekeringen. Hetzelfde product voor een lagere prijs, dat levert direct voordeel op. Pas echter op met kortingen voor producten zoals cursussen of programma’s en vergelijk voor aanschaf of het product niet voor dezelfde prijs of zelfs minder ergens anders te koop is. Net als voor consumenten is het voor ondernemers goed om de kleine lettertjes te lezen en je niet direct te laten verleiden door hoge kortingen.

Denk vooruit voor voordeel

Vooruitdenken is belangrijk om goed te kunnen besparen. Aanbieders zijn namelijk eerder geïnteresseerd om hoge kortingen te geven wanneer je een groter aantal afneemt of voor een langere tijd een contract tekent. Dit laatste geldt bijvoorbeeld bij energieleveranciers. Bij een contract voor een periode van meerdere jaren bieden zij vaak aantrekkelijke kortingen aan. Let hierbij op dat je de prijs vastzet zodat je niet voor verassingen komt te staan. Op abonnementen voor internet & bellen valt voordeel te behalen, ook door voor langere tijd een contract af te sluiten en te letten op voordelig bellen onderling. Ten slotte loont het om prijzen te vergelijken en staffelkorting te bedingen bij het bestellen van kantoorartikelen en drukwerk. Een kleine zoektocht op internet of een rondje bellen langs verschillende leveranciers levert al gauw korting op.

Winst maken met inkoop?

Geld besparen door verschillende voordelen is leuk, maar echt verdienen doe je er niet mee. “Een ondernemer bespaart natuurlijk wel op de inkoop, maar met de verkoop wordt het geld verdiend. Uiteindelijk kunnen ondernemers zich dus beter concentreren op acquisitie en het verbeteren van de dienstverlening dan op de jacht op voordelen”, legt Marrink uit. Bovendien is de aantrekkelijkheid van bepaalde voordelen afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Collectief voordeel zal een bedrijf nooit helpen overleven, maar kan wel wat extra winst opleveren. Het is daarom nooit verkeerd om te vergelijken of het goedkoper kan, zolang je de hoofdactiviteiten van je onderneming maar niet uit het oog verliest.