Hoe populair is cloud computing inmiddels bij ondernemers?
“Ook al heeft cloud computing zich inmiddels wel bewezen, een deel van de ondernemers is nog altijd huiverig om over te stappen. Opvallend is echter dat steeds meer bedrijven onbewust al wel werken vanuit de cloud. Onderzoek wijst uit dat 27 procent van de medewerkers de behoefte heeft om slimmer te werken en dus zelf op zoek gaat naar cloud-diensten zoals Dropbox. Ze zijn zelfs bereid om voor dergelijke diensten te betalen. Bedrijfsgegevens zijn daardoor al buiten de kantoormuren te vinden terwijl het management hier niet altijd van op de hoogte is. Ondernemers moeten daarom kijken naar oplossingen waarmee medewerkers onderling alles kunnen delen. De noodzaak voor een oplossing buiten de kantoormuren wordt hierdoor kleiner.”

Welke voordelen zouden de laatste ondernemers over de streep moeten trekken?
“Ondernemers geloven er steeds meer in, maar zitten nog wel vaak met de vraag ‘waarom zou ik overstappen naar de cloud?’. Voordelen als kostenbesparing en schaalbaarheid zijn algemeen bekend, maar bedrijven moeten ook kijken naar de voor hen specifiek geldende voordelen. Zo verandert de technologie bijvoorbeeld razendsnel en het steeds weer aanpassen van een verouderde IT-omgeving is kostbaarder dan het implementeren van cloud computing. Ondernemers hoeven bovendien niet langer te investeren in hardware, maar kunnen gebruikmaken van een flexibel online platform waarmee ze software overal beschikbaar stellen aan hun medewerkers. Dat betekent efficiënter, productiever en flexibeler werken.”

Hoe dienen ondernemers met cloud computing om te gaan?
“Vroeger was IT leidend, nu is IT ondersteunend. Ondernemers die onvoldoende kennis van IT hebben, doen er dan ook verstandig aan de implementatie en het beheer van cloud-oplossingen volledig aan een specialist over te laten. Want niet alleen de ondernemer, maar ook de gebruikers willen functionaliteit. Niemand wil belast worden met beheer of support. Het is eigenlijk hetzelfde als outsourcing; ook dat is de trend voorbij. Dankzij uitbesteden kunnen bedrijven zich richten op hun core business. Zo werkt het met cloud computing ook. Mits de dienst uiteraard aansluit bij de behoefte; dat is de taak van de specialist. De klant moet het gevoel hebben dat hij ontzorgd wordt. Bij een combinatie van slimme cloud-oplossingen, een goede partner en heldere afspraken is dat ook daadwerkelijk zo.”