Koppeling van bedrijfssystemen grootste prioriteit voor mkb-cloud.

Dankzij cloud computing kunnen ondernemers besparen op hun ICT-kosten. Met oplossingen die benaderbaar zijn ‘in de cloud’ is de bedrijfsvoering bovendien mobieler dan ooit. Met name mkb-ondernemers gebruiken de kansen die de cloud hen biedt nog veel te weinig.Uit recent onderzoek door het ministerie van Economische Zaken komt naar voren dat mkb-ondernemers met cloud computing eenvoudig en relatief goedkoop gebruikmaken van de modernste technologie. In vergelijking met zelf een server aanschaffen en onderhouden voor e-maildiensten en opdrachten, of het traditionele licentiemodel van binnen het bedrijfsnetwerk draaiende software, zijn ICT-kosten beter te budgetteren. Ook zijn cloud-toepassingen flexibeler, mobieler en sneller te implementeren.

Overal kunnen werken alsof je op kantoor bent, altijd automatisch de laatste versie van software gebruiken, schaalbaarheid, efficiency en duidelijke kosten; de voordelen van cloud computing spreken voor zich. Toch is het gebruik van cloud-diensten nog niet helemaal ingeburgerd onder ondernemers. Uit onderzoek in opdracht van MKB Nederland bleek onlangs nog dat 53 procent van de mkb-ondernemers cloud computing “niet belangrijk” vond. Zzp’ers kiezen al wel massaal voor online toepassingen, vooral vanuit kostenoverwegingen en mobiel kunnen werken. Veel mkb-bedrijven maken echter nog altijd gebruik van toepassingen die binnen het eigen bedrijfsnetwerk draaien.

De terughoudendheid van mkb’ers ten opzichte van de cloud komt met name door het (nu nog) ontbreken van koppelingen in cloud-diensten met andere bedrijfstoepassingen. Voor een mkb’er is het belangrijk dat bedrijfssystemen aan elkaar gekoppeld worden zodat bijvoorbeeld de informatie uit de urenregistratie ook wordt doorgezet naar de salarisadministratie en facturering aan klanten. Vooral veel grotere online platforms breiden hun dienstverlening nu uit met tal van mogelijkheden om toepassingen met elkaar te koppelen. Obstakels om als ondernemer naar de cloud over te stappen worden daarmee zo langzamerhand uit de weg geruimd. En daarmee is cloud inmiddels de hype wel voorbij.