Personeel betrokken houden om het verzuim te drukken. Een kwestie van meten, weten en praten.

Met het verschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd naar boven, geldt ook voor chauffeurs en logistieke medewerkers dat ze langer zullen moeten werken. Niels Mooij, programmamanager voor duurzame inzetbaarheid bij Gezond Transport, licht toe wat zijn programma in dat kader inhoudt: “Met name mensen die nu rond de 50, 55 zijn worden vrij direct geconfronteerd met het feit dat ze lang door zullen moeten werken. Met duurzame inzetbaarheid bedoelen we dat deze mensen op een prettige manier de eindstreep kunnen halen.” Uiteraard geldt het ook voor 20’ers en 30’ers: ook zij moeten er voor zorgen dat ze hun leven lang productief kunnen blijven op een manier die bij hen past. “Dat betekent dat je jezelf af en toe moet herijken. Vind ik het nog leuk? Ben ik fysiek en mentaal in staat om dit werk te blijven doen? Die vragen moet je jezelf soms stellen.” Niet onbelangrijk om de duurzame inzetbaarheid in het oog te houden en het is ook de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf om dat te doen.

Stijgend verzuim

De werkgever zelf heeft eveneens een belang: een werknemer met langdurig verzuim kost simpelweg en jarenlang veel geld. Tegelijkertijd geldt dat ervaren werknemers met een lange staat van dienst en veel ervaring een bepaalde mate van kwaliteit garanderen. “Het kost soms veel moeite om 50’ers en 60’ers te bewegen een ombuiging te maken. Een andere functie, of een dag minder werken. Ze werken al jaar en dag met passie voor dat ene vak en willen dat gewoon nog een paar jaar blijven doen . Maar als de belastbaarheid van mensen met de jaren afneemt, zijn het potentiële langdurige verzuimgevallen en als werkgever heb je dan wel een probleem.” Gezond Transport ziet dat het verzuim met het stijgen der leeftijd eveneens stijgt. “Het is voor de continuïteit van het bedrijf belangrijk om de kennis die deze mensen hebben te kunnen blijven benutten. Langdurig verzuim maakt dat onmogelijk. Het kan ten koste gaan van de kwaliteit en klanttevredenheid”, aldus Niels Mooij.

Meten en praten

Effectieve personeelsinzet start vaak met meten hoe het met je mensen gaat. Met een preventief medisch onderzoek (PMO) bijvoorbeeld of online anonieme onderzoeken, kun je als werkgever inzicht krijgen in de gezondheid, inzetbaarheid van groepen medewerkers (afdeling, leeftijdscategorie) of juist wensen over ontwikkeling of motivatie van je werknemers. Niels Mooij: “Het is ook slim om daar vanaf het begin je medewerkers bij te betrekken. Vaak hebben medewerkers goede ideeën die je als werkgever kunt gebruiken. Wij zien ook veel in het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van werknemers. Mensen die betrokken zijn bij het werk en bedrijf, zijn productiever, gaan makkelijker met veranderingen mee en vallen minder uit.” Dus: wat je ook van plan bent: een cursus, training, aanbod om 55+’ers korter te laten werken, het is altijd goed om te meten en de dialoog aan te blijven gaan.