Zakendoen met bedrijven in andere landen vereist enige voorbereiding. In dit artikel stippen we enkele belangrijke punten aan om rekening mee te houden.

Zorg dat je de cultuur kent van het land

De grootste fout die je kunt maken als je in het buitenland zaken wilt doen, is het op precies dezelfde manier proberen te doen als in Nederland. Dat werkt nu eenmaal niet. Je zult je moeten aanpassen aan de cultuur van het land waarin je zaken doet. Nederlandse nuchterheid is een goede eigenschap in dit geval. 

Een typisch voorbeeld van een land met een compleet andere cultuur is China. Wil je zakendoen met Chinese partners, dan zul je vooral veel geduld moeten hebben. De deal wordt echt niet zomaar gesloten. En ook al heb je een getekend contract, dan houdt je Chinese partner zich daar niet altijd aan. Zeker niet als hij geen vertrouwen (meer) heeft in je. Hier is de baas bovendien nog echt de baas. Hij beslist alles. Zorg dus dat je met de juiste persoon aan tafel zit.

De klimaatdoelen gelden internationaal

Niet alleen in Nederland zijn we bezig met de klimaatdoelen van Parijs. Alle landen van de VN zijn flink aan het verduurzamen. Daarvoor is internationale samenwerking een vereiste. Een voorbeeld daarvan: door interconnectie verbindingen in het Europese energienet kunnen landen die een overschot aan energie hebben dit bijvoorbeeld doorsturen naar hun behoeftige buurlanden. Zo wordt verspilling voorkomen en helpen we elkaar verder.

Als je op internationaal gebied zaken gaat doen, wees er dan op voorbereid dat je zakenpartner bepaalde wensen en eisen heeft op het gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld dat je bedrijf voldoet aan een internationale duurzaamheidsnorm. Het is goed om hier proactief op in te spelen, zodat de partij aan de andere kant van de tafel weet dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Betalen in het buitenland

Een zakentrip naar het buitenland is zo gemaakt. Ga je naar een land in de eurozone, dan verandert er zelfs qua munteenheid helemaal niets. Maar als je naar een ander land gaat, moet je misschien eerst wat lokaal contant geld regelen. Als je een Mastercard hebt, kun je vrijwel overal ter wereld moeiteloos betalen. Je kunt er zelfs op meer plekken mee terecht dan met een pinpas.

Bovendien kun je de creditcard ook gebruiken als identiteitscheck in hotels en bij het huren van een auto. Op sommige plaatsen kun je zelfs zonder creditcard niet terecht. Daarom is het verstandig om je Mastercard aan te vragen en altijd mee te nemen op je buitenlandse zakenreizen.