Deur-tot-deurdiensten verbreden de horizon.

Een lunchafspraak met een nieuwe klant, op locatiebezoek bij een project waar je bedrijf aan meewerkt of eenvoudigweg je dagelijkse reis van en naar kantoor: als ondernemer ben je regelmatig onderweg. Rendabel reizen kan je een hoop kosten besparen.

Een kwart van de Nederlandse ondernemers reist een half uur van en naar zijn werk, dus in totaal een uur per dag. Iets minder dan de helft van die groep ervaart daar stress bij, zo blijkt uit onderzoek van een onderzoeksbureau. Gemoedsrust is een belangrijke reden om zo efficiënt mogelijk te reizen. Een andere reden is de besparingsfactor: het goed benutten van de verschillende mogelijkheden kan een hoop kosten schelen, zowel voor zelfstandig ondernemers als ondernemers die werknemers in dienst hebben.

Een auto van de zaak is steeds minder vanzelfsprekend. De economische crisis is daar een belangrijke oorzaak van. Maar wat zijn de alternatieven? Goedkopere leaseauto’s, carpoolen en het openbaar vervoer. De kloof tussen eigen vervoer en openbaar vervoer wordt steeds kleiner. Er zijn tegenwoordig verschillende deur-tot-deurdiensten waarmee je het beste van twee wereldeneenvoudig combineert. Met een speciaal abonnement beschik je vanaf het treinstation over een fiets, scooter of auto.

Om ondernemers bij vraagstukken over mobiliteit te ondersteunen heeft de overheid subsidies beschikbaar gesteld waarmee het mkb een mobiliteitsadviseur in de arm kan nemen. Zo’n adviseur geeft een ondernemer inzicht in het verminderen van reiskosten terwijl de productiviteit gelijk blijft of zelfs hoger wordt. In sommige gevallen wordt een aanvullende subsidie verstrekt om de geadviseerde maatregelen in de praktijk te brengen.

De overheid moedigt ook het reizen per fiets aan, onder meer via de campagne ‘rij2op5’. Het paradepaardje van deze campagne is de e-bike: een fiets die door elektrische ondersteuning beter geschikt is voor langere afstanden en kortere reistijden dan een gewone fiets, en daardoor een beter alternatief vormt. Naast fietsen met elektrische ondersteuning zijn ook elektrische scooters en auto’s in opkomst. Het nieuwe reizen kenmerkt zich dus niet alleen door verschillende deur-tot-deurdiensten, maar ook door nieuwe, vaak milieuvriendelijke technologie.