Clouddiensten wollig?

“Cloud computing is het opslaan, verwerken en gebruiken van data op computers op afgelegen locaties. Deze zijn toegankelijk via internet door onder andere laptop, smartphone en tablet. Je hoeft als bedrijf niet meer te investeren in eigen servers, licenties, onderhoud, back ups en beveiliging. Via een maandabonnement is dat uitbesteed en kunnen data via internet verwerkt en gebruikt worden.”

De overgang van traditionele IT naar cloudcomputing verloopt razendsnel. Wat is jullie ervaring?

“Veel bedrijven stellen investeringen uit, reduceren personeel en kijken kritisch naar IT-kosten. De noodzaak om slimmer te werken wordt groter. Mede door de economische omstandigheden verloopt de overgang naar de cloud versneld. Verder hebben sommige bedrijfstakken meer tijd nodig. Bijvoorbeeld in de accountancy waar het om gevoelige bedrijfsinformatie gaat.”

Bespaart cloudcomputing nu écht geld?

“Volgens Neelie Kroes, vicevoorzitter EU, wijzen onderzoeken uit dat 81 procent van de bedrijven die gebruikmaken van de cloud profiteren van 10 tot 30 procent lagere IT-kosten. Dat is ook onze ervaring. Je betaalt alleen voor wat je werkelijk gebruikt. Daarnaast ligt bij een goede IT structuur de integratie met bijvoorbeeld VoiP telefonie binnen handbereik.”

Is angst voor cloud computing reëel?

“Veiligheid is zeker een issue. Als je als mkb bedrijf een overstap naar online werken overweegt, kijk dan kritisch naar een goede basis internetstructuur. Let bij de keuze van een leverancier op de locatie van de externe server en of Amerikaanse of Europese regelgeving van toepassing is. Overigens is de veiligheid bij gespecialiseerde IT-bedrijven beter geregeld dan bij een gemiddeld mkb bedrijf. Het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure heeft becijferd dat 87% van de computers belangrijke beveiligingsupdates missen.”

En duurzaam?

“Online werken is duurzamer dan men zich realiseert. Het internet- én stroomverbruik stijgt weliswaar, maar daar staat energiebesparing tegenover. Immers, het gezamenlijk gebruik van nieuwe en relatief energiezuinige servers ‘in de cloud’ is veel efficiënter. Er zijn zelfs IT-leveranciers die nog verder gaan. Zij onderscheiden zich door totaal energieadvies voor automatisering en telefonie én het verantwoord verwerken van oude -vaak milieuonvriendelijke- hardware en telefoons.”