Veel ondernemers laten zich vaak regeren door de waan van de dag. Ze zijn voortdurend bezig met het oplossen en regelen van alledaagse futiliteiten. Hierdoor is er minder tijd en focus voor de dingen die ook heel belangrijk zijn. Zoals een visie ontwikkelen over waar je heen wil met je onderneming, en wat je wil bereiken als ondernemer. Nog zoiets: heb jij al nagedacht over je pensioen?

Het pensioenstelsel in Nederland

In Nederland hebben we een van de meest uitgebreide pensioenvoorzieningen wereldwijd. Alle werkenden – zowel in loondienst als ondernemers – dragen een gedeelte van hun loon af door middel van de inkomstenbelasting. Hierdoor bouwen ze recht op AOW op. Maar de AOW alleen is niet bepaald een vetpot. Wil je tijdens je pensioen lekker kunnen genieten van je oude dag, dan heb je ook een aanvullend pensioen nodig.

Hoe kun je als ondernemer fiscaal aantrekkelijk aanvullend pensioen opbouwen?

De meeste mensen in loondienst sparen voor een aanvullend pensioen via aansluiting bij een pensioenfonds. Ondernemers zijn veelal niet aangesloten, maar zij kunnen op een andere manier fiscaal aantrekkelijk pensioenbeleggen voor later. Hoe? Ieder jaar mag je als ondernemer een bepaald gedeelte van je inkomsten opzijzetten voor je pensioen in een bancaire lijfrente. In de nieuwe Pensioenwet die op 1 juli 2023 is ingegaan, is het maximale percentage – je zogeheten jaarruimte – vastgesteld op dertig procent. Het grote voordeel hiervan is dat je er nu nog geen inkomstenbelasting over hoeft te betalen. Dat doe je pas op het moment van uitkeren. En vanaf het moment dat je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, is het tarief van de inkomstenbelasting waarschijnlijk lager dan nu.

Je pensioen regelen: zo vroeg mogelijk beginnen

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van je pensioen. Maar veel mensen vinden dit moeilijk, en steken dus maar hun kop in het zand. Ze weten niet waar ze moeten beginnen, en doen dan maar gewoon niets. De eerste stap is daarom eigenlijk vrij gemakkelijk: denk na over geldzaken voor later.

Allereerst door na te gaan hoe je je leven wil inrichten tijdens je pensioen. Vervolgens stel je vast wat daar financieel voor nodig is. Tot slot ga je bedenken hoe je dit doel wil en kan bereiken. Veel ondernemers denken dat de verkoop van hun woning voldoende zal zijn. Dit is echter vaak niet het geval. Onderzoek daarom ook andere mogelijkheden, zoals pensioenbeleggen of het minder rendabele maar ook minder risicovolle sparen. Het belangrijkste is in ieder geval zo vroeg mogelijk te beginnen met je pensioenopbouw!