In het bezit zijn van een auto kost geld. Niet alleen heb je vaste lasten zoals wegenbelasting en autoverzekering, maar er komen ook onderhoudskosten bij kijken. Een onderhoudsbeurt wordt preventief uitgevoerd om defecten en reparaties aan je auto te voorkomen. Het is een investering die je moet doen voor een langere levensduur van je auto en om grotere kosten te voorkomen. In het algemeen zijn er twee soorten onderhoudsbeurten die een garage kan uitvoeren, een kleine en grote beurt voor je auto. Maar wanneer kies je nu voor welke beurt, wat zijn precies de verschillen en wat kost het?

Wat is een kleine beurt?

Bij een kleine beurt worden er ongeveer 20-30 punten afzonderlijk bekeken, zoals bandenspanning, remmen, lampen en ruitenwissers. Daarnaast wordt standaard het oliefilter vervangen en wordt er nieuwe olie in de auto gedaan. Wat er precies gedaan wordt aan je auto, staat in het onderhoudsboekje beschreven. Ook staat hierin aangegeven wanneer die punten uitgevoerd moeten worden.

Wat is een grote beurt?

De grote beurt is een uitbreiding op de kleine beurt. Bij een grote beurt wordt de auto op zo’n 80 punten gecontroleerd. Ook bij een grote beurt wordt de olie ververst en niet alleen het oliefilter wordt vervangen, maar alle belangrijke filters in de auto. Bougies worden bij benzineauto’s vervangen.

Verschil tussen een kleine beurt en grote beurt

Het grootste verschil tussen een kleine en grote beurt is dat er bij een grote beurt veel intensiever naar de auto wordt gekeken. De grote beurt is een kleine beurt met een flinke uitbreiding. Er wordt grondiger onder de motorkap gekeken en er worden meer vloeistoffen gecontroleerd en filters vervangen. Dit verschil in onderhoud is terug te zien in de prijs. Aangeraden wordt om beide beurten eens in de zoveel tijd uit te laten voeren om zo onnodige defecten en reparatiekosten te voorkomen die kunnen ontstaan door achterstallig onderhoud.

Wanneer moet een onderhoudsbeurt gedaan worden?

Het is niet exact te zeggen wanneer je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Dit hangt af van diverse factoren, zoals jouw type auto, de leeftijd van je auto, de kilometerstand en het aantal kilometers dat er per jaar mee gereden wordt. Moderne auto’s hebben een indicator op het dashboard. Deze geeft aan hoeveel kilometer er nog mee gereden kan worden als er onderhoud nodig is of er gaat een lampje branden. Daarnaast staat er vaak in het onderhoudsboekje een schema waarin staat aangegeven wanneer onderhoud nodig is. Vaak is dit na een bepaald aantal kilometers of na een bepaalde tijd. Stelregel hierbij is dat je aanhoudt wat zich het eerste voordoet. Staat er bijvoorbeeld onderhoud na 20.000 km of 1 jaar, dan kies je voor 20.000 km als zich dat eerder voor doet Je kiest voor 1 jaar als je niet 20.000 km in een jaar rijdt. Een auto veroudert ook als het veel stil staat. In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om eens per jaar een grote beurt uit te voeren en eens per jaar een kleine beurt.

Wat zijn de kosten?

Zoals eerder aangegeven is een kleine beurt een stuk goedkoper dan een grote beurt. Bij een kleine beurt zal je bij de meeste garages zo tussen de €100 en €120 kwijt zijn. Houdt voor de kosten van een grote beurt rekening met bedragen die liggen tussen de €200 en €300. Als je auto wat ouder is, moet hij jaarlijks APK gekeurd worden. Bij zo’n apk-keuring zit er veel overlap met een onderhoudsbeurt, omdat bij een apk-keuring ook de cruciale onderdelen van een auto gecheckt worden. Veel garages bieden daarom een combinatie aan van een onderhoudsbeurt met APK. De kosten hiervan liggen lager dan een APK apart te doen van de onderhoudsbeurt, omdat er meer werk in zit.

Geconcludeerd kan worden dat zowel een kleine als een grote beurt je wat geld kost, maar op de lange termijn zal je dit geld besparen. Neem eens een kijkje in je onderhoudsboekje wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt. Door je hieraan te houden, weet je zeker dat je je auto het juiste onderhoud biedt en verklein je de kans op onnodige defecten aan je auto.

Meer informatie

Bosch Car Service | Onderhoudsbeurt | Grote beurt | Kleine beurt
www.boschcarservice.nl
Bel Bosch Car Service op 0900-0220