Erasmus MC brengt beide datacenters onder bij Bytesnet Rotterdam. Het is daarmee het eerste Nederlandse academisch ziekenhuis dat zijn datacenters volledig buiten de deur onderbrengt. Vanaf 1 mei is daarvoor een tweede externe datacenter ter beschikking gekomen. Ook de bijbehorende netwerkservices en verbindingen worden verzorgd door Bytesnet.

Erasmus MC ondergaat een grootschalige renovatie en uitbreiding. Oorspronkelijk was daarbij een nieuw, eigen datacenter gepland. Daar zag het ziekenhuis vanaf. Chief Information Officer Simon Vermeer legt uit waarom: “Het bleek niet verstandig om daar zelf in te investeren. Enerzijds door de kwaliteit – een ziekenhuis is onvoldoende in staat zelf een datacenter conform de gewenste normen in te richten. Ook voor hoge beschikbaarheid en beveiliging moet je bij een specialist zijn. Anderzijds kost uitbesteden het Erasmus MC minder geld. Over tien jaar berekend is dit een besparing van circa 20 procent.”

Erasmus MC realiseert nu tegen lagere kosten meer functionaliteit, hogere beschikbaarheid en een betere beveiliging. Dat wordt geborgd door uitgebreide certificering: ISO 9001, ISO 14000, ISO 27001 en NEN 7510. Die laatste is specifiek voor informatiebeveiliging in de zorgsector; onder meer met het oog op elektronische patiëntendossiers.

Vernieuwing huisvesting en EPD

De relatie tussen Erasmus MC en Bytesnet bestaat al sinds 2009. De opdracht voor het huisvesten van het tweede datacenter kwam begin dit jaar. Voorwaarde was dat oplevering 1 mei zou zijn, gezien de invoering van HiX, het nieuwe Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), de geplande sloop van het laatste eigen datacenter van Erasmus MC en een geplande interne verhuizing. Ondanks de complexiteit, hoeveelheid werk en de korte tijd, werd de geplande datum gehaald.

Dat was mogelijk doordat Bytesnet en de betrokken partners direct startten, nog vóórdat de definitieve contracten waren ondertekend. Die ondertekening vond 2 mei plaats, een dag na de oplevering dus. “Dat geeft aan hoe groot het wederzijds vertrouwen was”, zegt David Voetelink, als lid van de raad van bestuur van Erasmus MC verantwoordelijk voor financiën en ICT. “We wisten wat we aan elkaar hebben.”

Peter de Jong, CEO van Bytesnet, benadrukt de unieke samenwerking binnen dit project. “Onze partners hebben alles uit de kast gehaald om dit mogelijk te maken en de goede samenwerking tussen de ICT-medewerkers van Erasmus MC en onze collega’s mag niet onvermeld blijven.”

Geen veertien maanden, maar veertien weken

“Gewoonlijk vergt een project als dit veertien maanden; nu hebben we het in veertien weken voor elkaar gekregen”, blikt Michael Arbman, Business Development Manager bij Bytesnet, terug. “Dat vergde een strakke planning, vertrouwen, duidelijke afspraken en een goede communicatie. Iedereen had de mentaliteit: ‘Het kan eigenlijk niet maar we gaan het wel doen!’”

Twin Datacenter-concept

Er is gekozen voor het Twin Datacenter-concept van Bytesnet. De data en softwaresystemen van Erasmus MC zijn in twee datacenters ondergebracht: Bytesnets eigen datacenter in Rotterdam (de Spaanse Kubus) en de Delftse vestiging van partner The Data Center Group. Het Twin Datacenter-concept garandeert dat Erasmus MC altijd over de data- en softwaresystemen kan beschikken. Tallgrass uit Amsterdam installeerde de apparatuur voor de dark fiber-verbindingen en maakt daarmee het ‘optisch transport’ van de data mogelijk met snelheden tot 100 Gb per seconde.

Een andere belangrijke partner was Relined Fiber Network, dat de benodigde extra glasvezelverbindingen realiseerde. “Dat wisten ze binnen een ongekend korte termijn te doen”, aldus Peter de Jong. “Inclusief de vergunningen en het graafwerk. Voor een nieuwe verbinding tussen beide datacenters moest een kabel worden aangelegd onder het spoor Rotterdam-Delft door. Daarvoor is zelfs het treinverkeer even stilgelegd.”