Sparen is nodig, maar beleggen is ook belangrijk om het rendement van het geld waar je zo hard voor hebt gewerkt te optimaliseren. We moeten niet vergeten dat u met een vandaag gespaarde euro over vijf of tien jaar minder kunt kopen, omdat de kosten voor levensonderhoud tegenwoordig sneller stijgen dan uw spaaropbrengsten. Uw geld beleggen in een beleggingsfonds is daarom een manier om dit te voorkomen.

Inflatie ontlopen

Een manier hoe men ervoor kan zorgen dat hun kapitaal niet wordt opgegeten door inflatie is door een hoger rendement te realiseren. Dit kan op veel beurzen nog lastiger zijn dan gedaan. Daarom zoekt men naar veilige en stabiele beleggingen.

Fondsen?

Beleggingsfondsen zijn een pool van beleggingen in aandelen, obligaties en andere geldmarktinstrumenten die worden beheerd door onafhankelijke professionele fondsbeheerders. Door uw geld tegelijkertijd in verschillende soorten investeringen te injecteren, streeft het fonds om uw rendement te optimaliseren en de risico’s voor u als belegger te spreiden.

Wat zijn de risico’s van beleggingsfondsen?

Er zijn altijd potentiële risico’s bij elke investering. U kunt een aantal van de volgende risico’s lopen wanneer u belegt in beleggingsfondsen: het risico van marktvolatiliteit, risico’s van faillissement of risico van herbelegging.

Beleggingsfondsen kunnen het algehele beleggingsrisico verminderen door uw belegging te spreiden over een breed scala aan aandelen en obligaties.

Voordelen van beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds biedt u een efficiënte manier om uw portefeuille te diversifiëren, zonder dat u in individuele aandelen of obligaties hoeft te beleggen. U hoeft uw brein dus niet meer te kraken over diversificatie: dat heeft het fonds al gedaan!

Veel fondsen kunnen heel voordelig zijn voor uw belegging. Hierin is het wel zaak om fondsen te vergelijken zodat u altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding krijgt die bij u past.

Bij veel fondsen is het heel eenvoudig om uw jaarlijks uitgekeerde dividenden en winstuitkeringen automatisch te herbeleggen. Dit is wat beleggers kunnen doen.

In plaats van zelf op zoek te gaan naar een nieuw bestemming voor hun kapitaal en mogelijk een lager rendement te krijgen, kiezen ze ervoor het geld in het fonds te houden zodat ze het jaar daarop nog meer rendement ontvangen. Op die manier is het zeer vergelijkbaar met circulair ondernemen! Men ontvangt iets en kiest er bewust voor om dit weer terug in het systeem te stoppen. Op die manier blijft het een gesloten systeem, en kunnen beleggingsfondsen ieder jaar meer kapitaal voor u beleggen.