Vrijwilligerswerk zeer populair bij gepensioneerden.

Nu mensen steeds ouder worden is de kans groot dat we nog een lange tijd te gaan hebben na pensionering. Tijdens deze periode hebben we een stuk minder verplichtingen en hebben we alle tijd om dingen te ondernemen waar we tijdens onze carrière geen tijd voor hadden.

Activiteiten van gepensioneerden komen nooit uit de lucht vallen; ze zijn vaak al jaren van tevoren gepland. En dat is maar goed ook, want volgens Liane den Haan, directeur van de ANBO (belangenorganisatie voor senioren), is een goede voorbereiding essentieel. “Veel mensen maken geen plannen voordat ze met pensioen gaan. De eerste paar weken vinden ze het nog wel gezellig, maar daarna komt het zwarte gat.”

De pensioen burn-out

Het zwarte gat vormt een gevaar voor mensen die zich niet goed voorbereiden op hun oude dag. En dat is niet vreemd, want met pensioen gaan betekent over het algemeen een rigoureuze verandering in het leven. Wie niet uitkijkt, loopt het risico vervolgens een pensioen burn-out op te lopen. Gepensioneerden die hier mee kampen vragen zich voornamelijk af wat het doel in hun leven is. Het komt steeds vaker voor dat kersverse AOW’ers hun agenda volplannen met allerlei afspraken. Na enige tijd zijn alle punten van de to-do-list ‘afgevinkt’ en staan er veelal lege bladzijden in de agenda. Dan rijst de grote vraag: wat nu? Veel mensen vinden het moeilijk invulling te geven aan de plotselinge vrije tijd die is ontstaan. Het aantal cursussen dat mensen voorbereid op hun pensionering neemt dan ook gestaag toe.

Vrijwilligerswerk is favoriet

Veel mensen blijven actief na hun pensionering. Uit het onderzoek ‘Bevolkingsvraagstukken in Nederland anno 2012: Actief ouder worden in Nederland’ van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) blijkt dat steeds meer ‘oude dag genieters’ kiezen voor vrijwilligerswerk als invulling van hun vrije tijd. Den Haan snapt dit wel: “Vrijwilligerswerk brengt een sociaal netwerk met zich mee. Dit geeft gepensioneerden het gevoel dat ze opnieuw ergens bij horen.” Dit laatste is voor het gros van de AOW’ers erg belangrijk. Het maken van die langverwachte reis, meer leuke dingen ondernemen met partner en kleinkinderen of die leuke hobby eindelijk (weer) oppakken behoren uiteraard ook tot de vele vrijetijdsinvullingen van gepensioneerden.