We willen altijd en overal online kunnen werken, maar hoe en waar zet je die data neer?

Nederland staat in de wereld top tien met 161 datacenters. En er komen er steeds meer bij, ook in de regio. Zo gaat Microsoft een gigantisch datacenter bouwen in het Noord-Hollandse Middenmeer. Het bedrijf wil dit om veiligheidsredenen niet bevestigen. En Apple bereidt de bouw voor van een datacenter in de Groningse Eemshaven, waar Google al in een datahotel zit.

Eigen datacenter of in colocatie?

Een datacenter is een faciliteit waar bedrijfskritische ICT-apparatuur, bijvoorbeeld servers, zijn ondergebracht. Een goed datacenter is voorzien van klimaatbeheersing, brandblussystemen, back-up stroomvoorzieningen, internetverbindingen en fysieke veiligheidsmaatregelen. Deze voorzieningen zijn meestal redundant, oftewel dubbel, uitgevoerd. Er zijn datacentra waarin alleen apparatuur geplaatst wordt van de eigenaar van het datacenter, maar steeds vaker wordt datacenterruimte verhuurd aan derden: colocatie. Aantrekkelijk vanwege schaalvoordeel en aanwezigheid van bepaalde netwerkverbindingen, die op de eigen locatie misschien niet voorhanden zijn.

Internetknooppunt

Zo zijn in Amsterdam enkele colocatiefaciliteiten ontstaan vanwege de aanwezigheid van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het belangrijkste internetknooppunt van Nederland. De laatste vijftien jaar is steeds meer een beweging gaande van traditionele datacenters naar leveranciers in the cloud.

Ook indirect is men online bezig; in principe maakt het hele Nederlandse bedrijfsleven gebruik van datacenters. Nelson
Tavares da Silva, European Director channel and alliances bij Interoute: “Het is belangrijk goed na te denken over waar en hoe je je data en apparatuur neerzet. Wat voor soort bedrijf heb je, valt het onder de Nederlandse wet- en regelgeving? Gemeenten, banken en retailers bijvoorbeeld zijn verplicht zorgvuldig met naw-gegevens en databeveiliging om te gaan.”

Een goede SLA

Heb je met de richtlijnen van een moederbedrijf te maken of met de wet- en regelgeving van een land? Tavares da Silva: “Spreek een goede SLA, Service Level Agreement, en garanties af met je provider. Denk ook goed na over wie er terecht kan bij je data.

En certificering zegt niet alles, maar in Nederland zijn bepaalde ISO-standaarden en compliancyregelgeving bij providers goed geregeld.” Betekent dit dat data in Nederland veiliger staan dan in andere landen? Tavares da Silva: “Nee, in principe is alles te hacken. Het gaat niet zo zeer om het land, maar om de procedures en de borging hiervan binnen het bedrijf en bij de cloudleverancier met wie je in zee wilt gaan.”