Als gedreven en ervaren ondernemer die een aantal mensen in dienst heeft, wens je niks liever dan die gedrevenheid en passie over te dragen op je eigen medewerkers. Niet elke medewerker is echter zo gemotiveerd als jij dat zou willen zijn en dit kan een aantal redenen hebben. 

Zo zal je als ondernemer veel passievol zijn over je eigen product of dienst dan iemand die in loondienst werkt voor jouw bedrijf. Elke medewerker is natuurlijk maar een mens en elk mens heeft nu eenmaal andere motieven en drijfveren om gemotiveerd aan de slag te gaan. In dit artikel zal ik vier zeer handige tips meegeven die jij kan gebruiken om je medewerkers te motiveren.

1. Persoonlijke aandacht

Zoals ik net ook al kort vertelde heeft iedere medewerkers zo zijn eigen behoeftes en drijfveren om gemotiveerd aan de slag te gaan. Mijn tip is dan ook om elke medewerker te voorzien van persoonlijke aandacht. Op deze manier kan je als werkgever een band opbouwen met je medewerkers en kan je op basis hiervan bepalen hoe je die medewerker nu het best motiveert om nóg harder te werken.

Op deze manier zal een medewerker zich ook echt ‘bijzonder’ voelen en zo krijgt hij/zij ook echt het idee dat jij je interesseert in zijn/haar behoeftes, in plaats van dat een medewerker zich voelt als louter iemand die klusjes aan het uitvoeren voor de baas.

2. Doelen stellen

Je kunt je medewerkers goed prikkelen door haalbare, maar uitdagende doelen te stellen. Door een bepaalde deadline te stellen die haalbaar is, zal de medewerker zijn uiterste best doen om die deadline te behalen en hierdoor kun je hem/haar motiveren. Als je als medewerker geen concreet doel voor ogen hebt, is het erg lastig om gemotiveerd aan het werk te gaan.

3. Beloningen

Ten derde wil ik je als tip meegeven om beloningen in het vooruitzicht te stellen voor de medewerker. Hiermee bedoel ik niet alleen meer geld of een promotie; hiermee bedoel ik allerlei soorten beloningen. Denk aan een extra dagje vrij, bonussen voor bepaalde opdrachten of een heel simpel complimentje. Al dit soort (kleine) beloningen kunnen medewerkers extra motiveren om hun doelen te behalen.

4. Opleiding

Ten slotte geef ik je de tip om zeer actief en intensief aan de slag te gaan met het opleiden van je medewerkers. Als medewerker, maar ook als mens zijnde wil je als maar doorgroeien en wijzer worden. Als je dit ook nog eens kunt doen via je werk, kan dit een flink steuntje in de rug zijn om als medewerker je taken op een gedegen manier uit te voeren. Via een online leerplatform kun jij als werkgever écht iets extra bieden aan de medewerker. Op deze biedt jij de medewerker de mogelijkheid om als maar te blijven groeien en wijzer te worden.