Smartphones en tablets winnen al jarenlang terrein in het bedrijfsleven. En al even lang is er die discussie – over veiligheid bijvoorbeeld, of doeltreffendheid. Onbeperkt toegang verlenen tot de bedrijfssystemen is voor veel werkgevers dan ook geen optie. Toch is Bring Your Own Device de toekomst. “Maar we moeten dan wel anders gaan denken.”

Het gebruik van smartphones en tablets op de werkvloer is bezig met een haast onstuitbare opmars. Privé gebruiken we ze al volop, dus waarom zakelijk ook niet? Het Nieuwe Werken vereist flexibiliteit, ook op het gebied van mobiele apparatuur. Werknemers gaan al langere tijd niet meer iedere dag naar kantoor om toegang te krijgen tot bedrijfsinformatie en de door de werkgever aangeboden apparatuur sluit niet altijd aan bij de wensen van de werknemers. Maar waar veel werkgevers BYOD omarmen om kosten te besparen en het gebruikersgemak te vergroten, adviseert Jan Stedehouder, auteur van het boek ‘Bring Your Own Device’, verder te kijken.

Duitse lijn
“Het is een kwestie van mindset”, vertelt Stedehouder. “Werkgevers moeten hun werknemers gaan zien als professionals. Als kleine, zelfstandige ondernemers die voor je aan de slag willen en dat ook goed willen doen. Ik vind dat je ze die de ruimte dan ook moet bieden.” Volgens Stedehouder is een succesvol BYOD-beleid gebaseerd op een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgever en werknemer. Deze balans is de afgelopen jaren scheef getrokken. Twee jaar geleden behoorde Nederland immers tot de meest innovatieve landen op het gebied van BYOD, terwijl Duitse CIO’s zich krachtig verzetten tegen de opmars van BYOD. Omdat Duitse vakbonden de grens tussen privé en zakelijk behoorlijk scherp stelden, kwam BYOD daar nauwelijks van de grond. Die extreme voorzichtigheid is inmiddels door Nederlandse werkgevers overgenomen. Er wordt vaak gekozen voor een beleid met door het bedrijf scherp gecontroleerde en beheerde apparaten, met een scherp toezicht op het gebruik. Maar ‘Big Brother’-regelingen verkleinen het onderlinge vertrouwen en zorgen slechts voor een verminderde motivatie.

Openheid en transparantie
Om BYOD in zijn kracht te zetten, moeten werkgevers het fenomeen veel meer gebruiken om innovatiever en sneller te kunnen werken. Openheid en transparantie zijn volgens Stedehouder de sleutel naar een succesvol beleid. “Ik pleit altijd voor discussies over het IT-beleid. Stel een business denktank samen van mensen die inzicht hebben in het bedrijf, die nu al persoonlijke technologie innovatief willen inzetten en vanuit die achtergrond kunnen meedenken over de manier waarop invulling wordt gegeven aan het IT-beleid.” Voor een succesvol BYOD-beleid is het daarom ook van groot belang dat business en IT meer gaan samenwerken. Het gaat immers om draagvlak creëren. “Vergeet niet dat de mensen die mobiel gaan werken, ook de mensen zijn die ’s avonds om tien uur nog even hun zakelijke mail controleren en makkelijk te bereiken zijn wanneer je ze nodig hebt.” Bedrijven die dat in het achterhoofd houden en medewerkers durven te vertrouwen, die gaan echt stappen maken.