Wereldwijd wordt steeds meer onderzoek gedaan naar mogelijkheden om met behulp van microben de kwaliteit en vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren. Waar aanvankelijk nog veel scepsis ontstond over het nut van schimmels en bacteriën krijgt de technologie van de effectieve micro-organismen, ontwikkeld door de Japanse wetenschapper prof. dr. Teruo Higa, steeds meer navolging. Met behulp van deze technologie is het mogelijk het gebruik van kunstmeststoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk te verminderen.

De ‘EM Technologie’ voor de agrarische sector is een werkwijze waarbij een mengsel van nuttige en in de natuur voorkomende micro-organismen wordt gebruikt om het fermentatieproces te bevorderen. Tijdens dit proces komen grote hoeveelheden enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen, anti-oxidanten en andere bio-actieve stoffen uit het organische materiaal vrij. Het resultaat is een kwalitatief betere bodem met een grotere diversiteit van de bodemmicroflora en daardoor een verhoogde bodemvruchtbaarheid. Bijzonder aan deze werkwijze is dat er geen nadelige effecten zijn. De bodem wordt niet uitgeput maar juist duurzaam verrijkt.

Natuurlijke ondersteuning verbetert micro-organismen

Veel huidige landbouwtechnieken en -producten bestrijden slechts symptomen. Dit is volgens Higa een volkomen verkeerde benadering van de natuur. Als je de oorzaak kunt achterhalen en het probleem op natuurlijke wijze kunt verhelpen, ontstaat een blijvende verbetering. Veel producten en technieken die symptomen bestrijden, vernietigen de microbiologie. Het doel moet juist zijn de activiteiten van de effectieve micro-organismen te stimuleren en te verbeteren zodat de bodem zichzelf kan herstellen.

Oxidatie bij afbraak chemische bestrijdingsmiddelen

Het nadeel van kunstmeststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen is dat ze weliswaar kortdurend effect hebben maar dat bij de afbraak ervan een oxidatie plaatsvindt van de bodem waardoor de vruchtbaarheid weer afneemt. Het is niet duurzaam. “Micro-organismen hebben het voordeel dat zij naarmate ze langer worden toegepast een steeds betere werking krijgen”, stelt Higa. De van nature aanwezige goede microbiologie wordt ondersteund waardoor de bodemkwaliteit duurzaam wordt verbeterd.

EM Technologie geschikt voor alle agrarische sectoren

De technologie is toe te passen in alle agrarische sectoren. In de fruitteelt, bij de productie van gewassen en groenten en zelfs in de veehouderij kan het zonder enig probleem worden gebruikt. “Als je EM Technologie inzet kun je voedsel produceren dat goed is voor de gezondheid van de mens terwijl je tegelijkertijd het milieu verbetert”, stelt Higa.

“Als je de bodem verrijkt zonder daar chemische stoffen voor in te zetten, zal ook het water dat via die bodem in het grondwater of in de rivieren terechtkomt niet worden verontreinigd. Gebruik je het voor het vee, dan verbeter je hun gezondheid en verhoog je hun weerstand. Een gezonder dier heeft geen of minder medicijnen nodig en het vlees, de melk en de eieren zijn van betere kwaliteit.”

Micro-organismen inzetbaar als grondstof

Een ander voordeel van micro-organismen is dat je deze kunt inzetten om ‘afval’ te verbeteren tot grondstof. Een probleem van de veehouderij is de grote hoeveelheid mest die daarmee gepaard gaat. “Maak van afval een grondstof. Met behulp van de micro-organismen kun je dierlijk afval, mest, veranderen in een prima organische meststof waarmee je de microbiologie in de bodem kunt voeden.”