Verduurzamen in de vastgoedsector hoeft helemaal niet onoverkomelijk duur te zijn. We zitten in een stroomversnelling op duurzaamheidsgebied waarin steeds meer het besef komt dat een groene woning voor iedereen toegankelijk moet zijn. “Wacht niet op je buurman”, bepleit daarom ook Serge de Boer van EQ zero. “Verduurzamen levert op termijn alleen maar rendement.” EQ zero is een initiatief van Visietech en Bouwcenter dat zich volledig richt op all electric verduurzamingsoplossingen.

Het concept is ontstaan vanuit de optiek dat we niet meer moeten gebruiken dan we nodig hebben en zo veel mogelijk gebruik moeten maken van de natuurlijke energiebronnen die de aarde ons gegeven heeft. Daarbij is elektriciteit een belangrijke vervanger van gas. “Wij geloven dat we over een paar jaar de beschikking hebben over zoveel alternatieve energie-opwekkers, dat huishoudens volledig zelfvoorzienend kunnen worden”, stelt De Boer. Nederland moet van het gas af en de alternatieven moeten goedkoper. Met die gedachte zijn Visietech en Bouwcenter gaan werken aan het slimme EQ zero-systeem.

Plug and play

Het systeem kan slim genoemd worden omdat het vraaggestuurd werkt en op maat wordt gemaakt. De filosofie van EQ zero is er volledig op gericht dat het systeem kan worden ingeschakeld op exact het gewenste tijdstip, in exact de gewenste ruimte. Verkoelend bij hitte, verwarmend in de killere maanden. Alles om energiestromen te beheersen en om alleen energie te verbruiken wanneer dat nodig is. Plug and play dus, met kostenbesparing en minder onderhoud als belangrijke pijlers. Nul op de meter: dat is het doel.

Flexibel verwarmen

Zo is er de infraroodvloerverwarming die niet de ruimte verwarmt, maar de mensen in die ruimte. Hoe dat wordt bedoeld: reguliere vloerverwarming werkt met buizen waar eerst water in moet, dat water moet verwarmd worden, dan de buizen, dan de vloer, dan de lucht en uiteindelijk de mens. Dat duurt bijna een dag. Het infraroodsysteem warmt binnen tien minuten op en is via mobiele telefoon in te schakelen in elk individueel vertrek van een woning. De snelle opwarming van de vloer straalt direct af op de personen in de ruimte. Het kost dus minder energie om op te stoken, het systeem is levensduurvriendelijk en heeft weinig onderhoud nodig. Bij nieuwbouw wordt toch vaak nog gekozen voor een verwarmingssysteem dat op een warmtepomp draait. De installatiekosten van een infraroodsysteem zijn 20 tot 30 procent lager dan van de warmtepomp. Bovendien heb je niet per se een installateur nodig: ook een vloer- of tegelzetter kan dit eenvoudige en slimme systeem aanleggen. “Als vastgoedeigenaar of woningcorporatie spaar je dus zowel installatie- als loonkosten uit.”

Uitgebreid maar zuinig douchen

De recirculaire douche is ook een mooi voorbeeld van hoe comfort gecombineerd kan worden met duurzaamheid. Waar een reguliere douche tachtig liter water verbruikt in zeven minuten, is dat bij de recirculaire douche twintig liter. Nu is water niet zo duur in Nederland, vertelt De Boer, maar de kosten gaan wel in de opwarming van dit water zitten. Hiervoor is energie nodig. “Ter illustratie: het verschil aan waterverbruik tussen deze douches scheelt je vier zonnepanelen aan opgewekte energie. Met name in hotels en andere recreatieve panden kan dat voor een drastische daling van de energievoorziening zorgen.”

Binnenklimaatsysteem

Om ook de seizoens- en temperatuurwisselingen in ons veranderlijke land op een energiezuinige manier het hoofd te kunnen bieden, is er een binnenklimaatsysteem ontwikkeld. Dit systeem reguleert zichzelf en beheerst het klimaat in een ruimte door de luchtvochtigheid en CO²-waarde te meten. Wanneer nodig onttrekt het systeem, aan de hand van de metingen, lucht aan de ruimte en voert verse aan. Zo hebben mensen bijvoorbeeld in de winter wel eens last van droge of prikkelende ogen, of bij astma een wat benauwd gevoel. Vochtige luchttoevoer kan dan helpen. Er is ook een verkoeler gemonteerd waardoor er in de zomer een fris briesje door een ruimte kan worden geblazen, die de gevoelstemperatuur al gauw vijf tot zes graden lager maakt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de damp van warme lucht die afgevoerd wordt, dus is er weinig energie nodig om het systeem in werking te stellen. “Elke keer dat de elektrameter niet hoeft te draaien, hoeft er minder energie opgewekt te worden.”

Blijven innoveren

Aan die opwekking van energie wordt bij EQ zero ook gedacht. In navolging op de zonneboiler is nu de EQ Powertube ontwikkeld, een warmtebuis die op het dak kan worden geplaatst en zo voor het warme water in de hele woning kan zorgen. De buis heeft maar negen vierkante meter ruimte nodig op het dak en kan 10.000 kilowatt aan warmte leveren. Daarmee heeft een gemiddeld huishouden bijna heel het jaar genoeg warmte voor verwarming en warmtapwater. Een klein deel wordt elektrisch naverwarmd. Zeker voor renovatie door woningcorporaties is dit interessant, omdat er relatief weinig verbouwing voor nodig is, dus weinig overlast. “We hopen de Powertube op Building Holland, getest en wel, te kunnen presenteren aan het publiek.”

Elektrische toekomst

Er zijn al legio mooie voorbeelden te noemen van situaties waarin het EQ zero-systeem succesvol is geïnstalleerd. Zo werkt De Boer nu samen met een vakantiepark waar in alle recreatiehuisjes infraroodverwarming wordt aangelegd. “In recreatieparken staat de verwarming vaak de hele dag aan om de ruimte te verwarmen voor nieuwe gasten. De infraroodverwarming kan bij aankomst van de gasten worden aangezet door de receptionist. Eer dat de mensen hun huisje hebben gevonden en hun tassen hebben uitgepakt, is de ruimte al lekker warm.” Bovendien worden sensoren geïnstalleerd zodat de verwarming weer uitgaat wanneer langere tijd geen beweging wordt gedetecteerd. Een heel ander voorbeeld vinden we bij de Nederlandse soldaten in Mali, die na een patrouille maar één minuut mochten douchen. Met de plaatsing van een aantal recirculaire douches aldaar is het nu mogelijk voor hen gemaakt om even tot rust te komen tijdens een uitgebreidere, waterbesparende douche. De Boer blikt vooruit op nog veel meer van dit soort casussen in de toekomst. “Energieneutraal leven zit hem in de kleine dingen. Natuurlijk blijft goede isolatie enorm belangrijk, maar wij voorzien daarbij ook een vol-elektrische toekomst. Stoppen met de oude manieren, begin met investeren. Beter voorbereid richting de toekomst, daar gaat het om.”

Meer informatie?
EQ zero
Avelingen-West 5
4202 MS Gorinchem
www.eqzero.nl
+31 (0)183 650 190