Aanbestedingen en vuistdikke contracten: ook cateraars hebben ermee te maken. Volgens Ruud Baljé, voorzitter van branchevereniging VOCCateraars (Vereniging Ondernemende Contract Cateraars), slaat het door. “Er wordt te veel in systemen gedacht, dat gaat ten koste van de flexibiliteit.”

Verschillende werkwijzen, hetzelfde doel

De ene cateraar werkt nog met gedekte tafels met een potje pindakaas en een pak hagelslag, de ander faciliteert een roestvrijstalen buffet waar werknemers hun lunch kunnen pakken. Hun rol is dezelfde: een bijdrage leveren aan het welzijn van de werknemer in zijn werkomgeving. “De lunch is voor veel mensen een rustmoment. Catering kan daardoor net als schoonmaak en andere huisvestingsservices een belangrijke feel-goodfactor in je bedrijf zijn”, zegt Baljé.

Verschuiving in de cateringsector

“Daarom kun je het maar beter aan vakmensen overlaten.” Die vakmensen begrijpen bijvoorbeeld dat je bij catering op scholen snel op trends moet inspelen en dat bij advocatenkantoren het aanbod wat langer gelijk mag blijven en een andere samenstelling heeft. Baljé, die tot zijn pensioen decennialang in de cateringwereld werkte, heeft de sector flink zien veranderen.

“We zien dat de inkoopfunctionarissen steeds vaker leidend zijn in aanbestedingstrajecten en in plaats van degenen met de regiefunctie.” Dat komt volgens Baljé door de flink aangescherpte wet- en regelgeving in de afgelopen jaren. “De trajecten zijn daardoor erg procedureel en juridisch van aard en de programma’s van eisen zijn tegenwoordig hele boekwerken.”

Communicatie tussen catering en inkoop

Wat het lastig maakt is dat er ondanks dichtgetimmerde contracten, ook om flexibiliteit wordt gevraagd. Bijvoorbeeld in het sturen op klanttevredenheid en bezettingsgraad vanuit de klant, zegt de VOCCateraars-voorzitter. Hij begrijpt het wel. “Inkopers willen enerzijds ontzorgd worden en leggen daarom zo veel mogelijk vast. Ik ben er echter van overtuigd dat je als inkoper flexibiliteit kunt realiseren door al voor het aanbestedingstraject in gesprek te gaan met cateraars om je zo een visie te vormen over wat er in die markt gebeurt.”