Veel mkb’ers zullen het probleem herkennen: uitstaande facturen die niet worden afgelost en ondertussen stapelen de rekeningen op. Factormaatschappij Voldaan is het antwoord op dit short-term liquiditeitsprobleem, zo legt commercieel directeur Tim Zoete uit.

Zoete en mede-oprichter Ad Buijs hebben een uitgebreide achtergrond binnen de bancaire sector. Daar viel het hen op dat liquiditeit voor mkb’ers niet voldoende ondersteund werd door hun werkgever en haar concurrenten. Grote organisaties werden wel voorzien van een passend antwoord, maar over kleine, minder rendabele bedragen bekommerde men zich niet. Omdat het totale aanbod van de kleine aanvragen desondanks niet afnam hebben Zoete en Buijs Voldaan in het leven geroepen.

Factoring

“De traditionele vorm van factoring bestaat feitelijk al lang en is goed ingebed in de bancaire wereld. Daar wordt ingekocht op basis van je volledige portefeuille. Wij doen dat net even anders en nemen alleen de factuur als zekerheid. Daar zijn geen kasboekje, borgstelling of jaarcijfers voor nodig. De factuur wordt op 120 punten gecontroleerd door ons algoritme vóór aankoop. That’s it.” “Daarmee financieren wij feitelijk wat de rest niet doet. Wij helpen de ondernemer waar de bank zijn neus voor ophaalt. In algemene zin komen alle ondernemers die aan andere ondernemers factureren wel bij ons in aanmerking. Een notoire uitzondering daargelaten.”

Dat aanmelden gaat overigens bijzonder snel. “Bij ons ben je letterlijk binnen een kwartier klant en kun je je factuur verkopen. Binnen 24 uur beschik jij over extra liquiditeit. Probeer dat maar eens bij een bank.”

Duidelijk kostenmodel

“We zijn de enige die vooraf duidelijk communiceert wat de kosten zullen zijn. Dat is een principekwestie. Wat kost het behandelen van een factuur? Dat berekenen we door. Iedereen betaalt hetzelfde, hoe groot je ook bent. Veel concurrenten hanteren kostenmodellen waar je achteraf extra voor moet betalen. Ik vind het belangrijk dat jij weet waar je aan toe bent.”

Die intrinsieke drang naar eerlijkheid en duidelijkheid leidde uiteindelijk tot het mede-oprichten van de Stichting MKB Financiering. “Wij zijn één van de founding partners van de stichting omdat we merkten dat er binnen de financiële sector niet altijd even nauw met de regels omgegaan wordt. Met de stichting geven we een signaal af dat we meedenken aan de belangen van onze klanten.”

Meer informatie
www.factuurvoldaan.nl