“We doen geen gekke, nieuwe dingen. Maar we kijken naar de ondernemer en wat hij of zij nodig heeft. Uiteindelijk is het voor de klant niet belangrijk in welke vorm het gebeurt.” Aan het woord is Niels Turfboer, managing director van de moderne kredietverstrekker Spotcap.

Spotcap is een traditionele kredietverstrekker die met behulp van fintech – financiële technologie – die markt is ontstegen. Alle diensten van de Amsterdamse onderneming gaan digitaal. De noodzaak voor een face-to-face ontmoeting is dankzij hun slimme gebruik van technologie volledig verdwenen en elke ondernemer kan overal en altijd een aanvraag indienen.

“Dat zorgt voor veel snelheid, transparantie en efficiëntie voor onze klanten. Maar ook aan de andere kant van de lijn is het hele proces gedigitaliseerd. Vanaf het insturen van de aanvraag tot aan het moment dat er bij één van onze kredietanalisten een advies uit de machine komt rollen. Tot die tijd komt daar geen mens aan te pas. De technologie is faciliterend, maar onze ervaren kredietanalisten zijn altijd leidend in de beslissingen,”, vertelt Turfboer.

Kredietanalyses

“Wij hanteren altijd minimale vereisten waaraan elke ondernemer moet voldoen. Het bedrijf moet op zijn minst twee jaar bestaan en minimaal 300.000 euro omzet draaien. Wij willen immers verantwoord lenen aan gezonde bedrijven. En dus maken we intensief gebruik van geavanceerde algoritmes voor kredietanalyses; zelflerende codes die steeds beter worden in het maken van bepaalde beslissingen. Die analyses zijn dus ontzettend belangrijk om zuiver te doen.”

En toch gaat die uitgebreide analyse niet ten koste van de snelheid. “Waar andere partijen er weken over doen, kunnen wij dankzij ons systeem binnen één werkdag. Dat past meer bij deze tijd en geeft ons de ruimte voor dedicated klantenservice. We houden je van alles op de hoogte, ondanks dat we je niet zien. Als ondernemer ben je al druk zat.”

Zelfregulering

Voor consumentenleningen heb je toezichthouders. Voor zakelijke leningen niet. “Vanaf dag 1 heb ik mij verbaasd over hoe ongereguleerd de zakelijke financieringssector is. De AFM, overheid en ook kredietverstrekkers zelf moeten werken aan regelgeving en de naleving daarvan. Daarom zijn wij mede-oprichter van Stichting MKB Financiering dat een stap in de goede richting zet middels zelfregulering, maar we moeten als sector meer doen.“

Meer informatie
www.spotcap.nl