Met ‘slimme’ elektronische toepassingen voor het beveiligen van de woning kunnen mensen op afstand hun huis in de gaten houden. Dit zorgt voor meer controle en een veiliger gevoel, vertelt Thomas Bak, directeur van Smart Home Beveiliging.

Waarom kiezen mensen voor het slim beveiligen van hun huis?

“De belangrijkste reden is dat het meer controle geeft. Hierdoor kunnen mensen sneller schakelen als ze een melding krijgen. Traditionele alarmsystemen zijn vaak kostbaar omdat ze lastiger aan te leggen zijn – niet draadloos – en er een abonnement aan vastzit waarmee vaak automatisch de alarmdiensten worden ingeschakeld. Met de slimme systemen krijgen mensen zélf meldingen en kunnen dan beslissen om bijvoorbeeld de buren in te schakelen of alsnog het alarmnummer te bellen.”

Welke toepassingen van smart home beveiliging zijn er zoal?

“Om te beginnen de beveiligingscamera. Daarmee wordt live videoweergave mogelijk, het opnemen van bewegingen of infrarooddetectie. Je kunt daarnaast een deurraamsensor plaatsen die een melding naar de gebruiker stuurt wanneer een deur of raam opengaat, of slimme rookmelders die een signaal naar de smartphone sturen. Veelgebruikt is ook de slimme deurbel met camera. Als je niet thuis bent, kun je toch zien wie er voor de deur staat, met die persoon praten en de deur zelfs op afstand openen. Daarnaast zijn er slimme schakelaren om lampen op afstand te bedienen.”

Wat zijn de voordelen van slim beveiligen?

“Het geeft een veiliger gevoel en verhoogt de controle, en schrikt mensen met slechte bedoelingen af. Het is kostenbesparend omdat niet automatisch alarmcentrales worden ingeschakeld. Bovendien biedt het veel gebruikersgemak. Met een slimme deurbel kun je op afstand een pakketje aannemen, iemand binnenlaten of van vier hoog zien of je naar beneden moet lopen – erg handig voor ouderen vanwege verminderde mobiliteit en veiligheid. Bij ongewenst bezoek heb je bewijsmateriaal (video en foto’s) direct vastgelegd op een opslaglocatie thuis en op de telefoon. Toen ik me in de smart home-trend verdiepte, kwam ik erachter dat domotica vaak erg duur is. Ik ben het toen zelf gaan ontwikkelen. Mijn doel is om smart home-toepassingen voor iedereen beschikbaar te maken. Je hoeft ook niet alles in een keer te installeren. Ook van een van de toepassingen – een slimme deurbel of deurraamsensoren – hebben mensen vaak erg veel profijt.”

Meer informatie
Smart Home Beveiliging biedt slimme, eenvoudige en draadloze alarmsystemen en smart home-producten die met de smartphone zijn verbonden.
www.smarthomebeveiliging.nl