Deze uitgave beschouwt in vogelvlucht de ontwikkelingen op het gebied van duurzame voedselproductie. Extra aandacht wordt hierbij besteed aan het toenemende belang van dierenwelzijn, biologisch voedsel en effectieve micro-organismen.

Klik op de afbeelding om de e-paper te bekijken

Inhoudsopgave

Technologie maakt de voedselketen duurzamer

Hoe gaan we in de toekomst meer voedsel produceren met minder grondstoffen? Innovatieve technologie helpt de agri- en foodsector het wereldvoedselprobleem aan te pakken.

  

Lees verder op pagina 5

Niet minder of meer maar radicaal anders

De agri-food sector kan op de manier waarop nu wordt gewerkt de explosief groeiende wereldbevolking niet voorzien van voldoende voedsel. Er moet niet meer worden geproduceerd of minder vlees worden gegeten. Er moet radicaal anders worden gewerkt.

  

Lees verder op pagina 6

Gebruik van kunstmest niet per definitie fout

Door het gebruik van kunstmest is het mogelijk meer graan, meer groente en meer fruit te produceren. Zo kunnen we nu en in de toekomst voldoende en gevarieerd blijven eten. Er bestaat over kunstmest, ondanks dat het helpt voldoende voedsel te produceren, een negatief beeld. Is dat negatieve beeld terecht?

  

Lees verder op pagina 7

Effectieve micro-organismen

Wereldwijd wordt steeds meer onderzoek gedaan naar mogelijkheden om met behulp van microben de kwaliteit en vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren. Waar aanvankelijk nog veel scepsis ontstond over het nut van schimmels en bacteriën krijgt de technologie van de effectieve microorganismen steeds meer navolging.

  

Lees verder op pagina 8

Biologisch wint steeds meer terrein in Nederland

Nooit eerder is de verkoop van biologische producten zo hoog geweest. Vijf jaar geleden gaven consumenten 752,1 miljoen euro uit aan biologisch voedsel. In 2013 werd de mijlpaal van 1 miljard euro bereikt. De vraag naar biologische producten stijgt, ook wereldwijd. De razendsnelle groei roept vragen op.

  

Lees verder op pagina 9

Gezond eten: hoe doe je dat eigenlijk?

In de afgelopen jaren is de aandacht voor voeding en wat wel en niet gezond is flink toegenomen. De ene voedselhype is nog niet voorbij, of de volgende staat al aan de deur te rammelen. Maar wat is eigenlijk gezonde voeding? Gezondheidscoach Ralph Moorman deelt zijn visie.

  

Lees verder op pagina 10

De plofkip de supermarkt uit

Hoewel er nog grote slagen te maken zijn, gaat het de goede kant op met het dierenwelzijn in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. De grootste slag wordt momenteel geslagen in de supermarkten: nog even en er is geen plofkip meer te bekennen.

  

Lees verder op pagina 11