In deze special kom je alles te weten over de laatste ontwikkelingen in de vleessector en de tuin-, land- en akkerbouw.

Klik op de afbeelding om de e-paper te bekijken

Inhoudsopgave

Technologie kan de voedselketen verduurzamen

Er zijn grote uitdagingen in de agrifoodsector, de sector die zich buigt over vraagstukken over efficiëntie en verduurzaming van voedselproductie, en hoe technologie daarbij kan worden ingezet.

  

Lees verder op pagina 4

Kip, een veelbesproken stukje vlees

De laatste weken zien we ze in de media weer voorbijkomen: mannen met witte pakken die levenloze vogels in een aanhangwagen kieperen. Pluimveehouders die machteloos toezien hoe hun inkomen wordt weggevaagd. Vogelgriep. Fastfoodliefhebbers en vegetariërs zullen het erover eens zijn: dit wil niemand.

  

Lees verder op pagina 6

Door de keurmerken de kwaliteit niet meer zien

Om aan te tonen dat aan bepaalde eisen voldaan is, kunnen producenten een keurmerk aanvragen. Echter zijn er de laatste jaren erg veel keurmerken en bedrijfslogo’s bijgekomen. Hierdoor is de waarde van het begrip keurmerk afgenomen, en kan de consument door de keurmerken de kwaliteit niet meer zien.

  

Lees verder op pagina 8

Afval bestaat niet, uitdagingen wel

Circulariteit is een belangrijk onderdeel van omgaan met afval en samenwerking is daarvoor de basis. In de Metaal Recycling Federatie zijn ondernemingen samen actief in metaalherwinning. Zij bouwen producten met staal, waarvan 95 procent te hergebruiken is.

  

Lees verder op pagina 11

Innoveren, omdat het moet

Innovatie is noodzakelijk om te blijven voortbestaan. De tuin- en akkerbouw in het algemeen en producenten van plantaardig uitgangsmateriaal in het bijzonder weten dat, willen graag innoveren en doen dat ook. Extra middelen en betere regelgeving zijn echter essentieel om de koppositie van Nederland op de wereldmarkt te behouden.

  

Lees verder op pagina 12

Meer duurzaamheid voor groenten en fruit

Ongeveer een derde van het voedsel wordt verspild, wereldwijd. Concreter: in Nederland wordt ieder jaar meer dan twee miljard kilo eten weggegooid. Zo’n 135 kilo per persoon. Dat moet anders, want duurzaam is het bepaald niet. Er zijn verschillende initiatieven die daaraan werken en bovendien succesvol zijn.

  

Lees verder op pagina 16