Er zijn vele risico’s die de continuïteit van een organisatie in gevaar brengen. Denk aan brand- of waterschade, ongemotiveerde werknemers, verouderde software, ransomware of cyberaanvallen. Om u als organisatie hiertegen te beschermen, moeten deze risico’s eerst erkend worden. De artikelen in deze uitgave kunnen u hopelijk informeren én activeren om zo de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Klik op de afbeelding om de e-paper te bekijken

Inhoudsopgave

Risicomanagement: wat als...?

Een belangrijk onderdeel om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen is risicomanagement. Uit het Tweede Nationaal Onderzoek Risicomanagement in Nederland (2014) blijkt dat er nog veel ruimte is voor verbetering.

  

Lees verder op pagina 5

BCM is een essentieel bedrijfsproces

Cyberaanvallen, ICT-storingen, extreem weer zijn factoren die bedrijfsprocessen ernstig kunnen verstoren. Business Continuity Management (BCM) is een essentieel bedrijfsproces, want het houdt je bedrijf draaiende als er iets misgaat.

  

Lees verder op pagina 7

De risico's van het vak

Wie onderneemt, neemt risico. Want hoe hard je ook werkt, het eindresultaat van werkzaamheden laat zich moeilijk voorspellen. Brand, inbraak, verzuim, investeringen die zich niet terugverdienen, ongelukken op de werkvloer, nieuwe regelgeving, cybercriminaliteit.

  

Lees verder op pagina 9

Bevlogen werknemers duurzamer inzetbaar

Uit onderzoek blijkt dat personeel dat gezond en betrokken is, meer werkplezier beleeft, minder verzuimt en tot hogere leeftijd doorwerkt. Werkgevers en werknemers hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om te zorgen voor fit personeel dat geschikt blijft voor de snel veranderende arbeidsmarkt.

  

Lees verder op pagina 11

Misdaad verschuift steeds meer van off- naar online

Met ingehuurde hackers je eigen systemen te lijf gaan: het wordt tegenwoordig veel gedaan als onderdeel van een risicoscan tegen cyberaanvallen. Zowel zware maatregelen als eenvoudige tips: alles wordt uit de kast getrokken om online veilig te zijn.

  

Lees verder op pagina 15

Software legacy: koesteren of vervangen?

Wanneer men spreekt over software legacy zullen veel mensen oude computers uit de jaren tachtig voor zich zien. Dit is echter een eenzijdig en incompleet beeld, aangezien alles wat vandaag geschreven wordt, morgen al legacy is.

  

Lees verder op pagina 18